Meditatie

Wat is het en waarom zou je mediteren?

Het doel van mediteren is voor iedereen heel verschillend. De één is op zoek naar verlichting, de ander wil gewoon even vijf minuten ontspannen. Dat is allebei helemaal prima. Er is geen goed of fout. De voordelen van mediteren zijn dan ook eindeloos.

Je ziet dingen duidelijker (zoals die gedachtes die je vertellen om je bootcamp-klasje over te slaan. Dat zijn namelijk ook maar gedachtes)
Je krijgt meer compassie en wordt een liefdevoller persoon
Je wordt minder gefrustreerd en kan je boosheid sneller loslaten
Je concentratie wordt beter waardoor je dingen efficiënter gedaan krijgt
Je ervaart minder stress (in plaats van de vecht-vluchtmodus ga je over op de ruststand)
Je herkent de mentale patronen die je dagelijks bezighouden en leert om deze beter los te laten
Je leert om beter in het moment te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachtes die je hebt

Het ultieme doel: verlichting

Mediteren is onderdeel van het Achtvoudige Pad waarbij het ultieme doel verlichting is. Wat is die verlichting precies? Het Boeddhistisch Dagblad legt dit duidelijk uit:

“Verlichting staat voor de volledige ontwikkeling van hoofd en hart, van verstand en gevoel. Het staat voor de volledige ontwikkeling van onze mannelijke en onze vrouwelijke eigenschappen. Hierdoor worden we geïntegreerde, ontspannen, natuurlijke en authentieke mensen.

Verlichting staat dus in werkelijkheid voor ware menswording.

Wanneer we eenmaal dit realistische inzicht in verlichting hebben, wordt de weg om verlichting te bereiken automatisch duidelijk. We kunnen aan onszelf werken om emotioneel en intellectueel volwassen te worden. Mijns inziens is het dan ook beter om het mysterieuze begrip ‘verlicht worden’ niet meer te gebruiken, en voortaan te spreken van ‘geestelijk volwassen worden’.”

Comments are closed.